Bannepaal

De herplaatsing van de grens of Bannepaal van Hem en Venhuizen.

Tijdens de oprichtingsvergadering, die plaatsvond in het voormalige gemeentehuis van Venhuizen, op 10 maart 1992 stond er in de hal een beeld van een leeuw met het gemeentewapen. Volgens de overlevering is het de oude Bannepaal, die ooit aan de zuidkant van de weg stond en in de veertiger jaren van de vorige eeuw omver is gereden. De sokkel met de leeuw kwam er onbeschadigd vanaf en is al die tijd keurig in het gemeentehuis bewaard gebleven. Direct werd al de suggestie gedaan om deze ooit weer terug te plaatsen.

Het zou echter 9 jaar duren voor hij weer herplaatst zou worden. Op donderdag 29 april 2004 ging de gemeenteraad uiteindelijk unaniem akkoord voor herplaatsen. De werkgroep Land en Pand had inmiddels een ontwerp gemaakt met de bijbehorende offerte voor de plaatsingskosten. B & W van de toenmalige gemeente Venhuizen ging hiermee akkoord.     De vereniging gaf aannemingsbedrijf Peerdeman B.V. uit Hem de opdracht om de herplaatsing uit te voeren. Het metselwerk werd uitgevoerd door metselaar Gerrit Bruijn uit Wijdenes. Via zijn voormalige werkgever werd er een partijtje gebruikte stenen op de kop getikt. Het hardstenen tussenstuk werd bij Jan Reek uit Hoorn besteld. Om het stevig te bevestiging werden in de onderkant van de leeuw gaten geboord en werd het geheel vast gezet.

Voordat de leeuw definitief geplaatst werd, werd er door de toenmalige voorzitter Lowie Beemster en de voorzitter van de werkgroep Land en Pand Jan Peerdeman een luchtdicht afgesloten kokertje in een uitgespaarde holte van de voet gestopt. Daarin staat o.a. dat het monument uit 1791 weer herplaatst is in 2004.

28 juni 2004 om 17.07 uur stond de leeuw weer als grens of Bannepaal op zijn plaats. Op 2 juli werd het monument officieel onthuld door de toenmalige burgemeester Roy Ho ten Soeng en Klaas Tol als oprichter van de vereniging. Het monument werd overgedragen aan de gemeente.

Een uitgebreidere beschrijving van de uitvoering en plaatsing van de leeuw vindt u in het jaarboek van 2004.