Oorlogsmonument – Sally in Wijdenes

Het monument ‘Sally’ bevindt zich aan de Kerkbuurt te Wijdenes (gemeente Drechterland) en het herinnert de inwoners van Wijdenes (gemeente Drechterland) aan het afwerpterrein (codenaam ‘Sally’) waar Britse vliegtuigen van oktober 1944 tot mei 1945 28 ton wapens en munitie dropten voor de ondergrondse strijdkrachten.
Vlakbij het afwerpterrein in Wijdenes lag een boerderij, van waaruit de verzetsgroep ‘Sally’ in de Tweede Wereldoorlog de gedropte goederen verspreidde. Elk afwerpterrein had als code een eigen slagzin en een morseletter die met een lamp moest worden geseind. Ook gold voor alle terreinen vier tijdcodes. ‘Sally’ had als slagzin: ‘de schaatsen zijn opgeborgen’ en als seinletter de ‘c’. In de BBC-uitzending van radio BelgiĆ« werden deze bijzondere codes ’s middags om 13.15 uur uitgezonden, zodat de bemanning van het terrein zich op de dropping kon voorbereiden. Na de oorlog kreeg de boerderij bij het afwerpterrein de naam ‘Sally’. De boerderij is inmiddels afgebroken en op deze plek is nu het monument geplaatst. Enkele stenen van de boerderij zijn in het monument verwerkt.

Het monument ‘Sally’ heeft een plateau met de vorm van een parachute als een bank en in de bestrating. Daar naast een bakstenen muurtje met aan beide zijden een paneel met het verhaal van de droppings en foto’s, en erboven op de boerderij, een haan met dichtgesnoerde snavel (zodat hij geen geluid kon maken) en een seinlamp.

Kunstenaars
Tilly A. Buij (Wijdenes 1957), beeldhouwster, tekenaar
Gerard A. Groenewoud (Rozenburg 1958), fotograaf, grafisch ontwerper, tekenaar, beeldhouwer.
Buij en Groenewoud werken sinds 1983 samen.

Bron
Voormalige gemeente Venhuizen.