Winkeltjes

Tentoonstelling 100 jaar Winkeltjes en bedrijvigheid

De Historische Vereniging Suyder Cogge organiseerde in 2 weekenden op 15,16, 22 en 23 oktober 2022 de tentoonstelling 100 jaar Winkeltjes en bedrijvigheid. Deze tentoonstelling vond plaats in Dorpshuis Het Centrum te Venhuizen van 11:00 tot 17:00 uur en voor iedereen gratis toegankelijk.

De afgelopen jaren heeft de historische vereniging vele winkeltjes en andere middenstand gedocumenteerd door middel van foto’s en verhalen uit de dorpen Schellinkhout, Wijdenes, Oosterleek, Hem en Venhuizen. De tentoonstelling wordt vormgegeven met een pad door het dorpshuis waarbij u grote foto’s, gevulde vitrines en powerpointbeelden kan bekijken van een selectie uit alle winkeltjes en andere middenstand uit de eerder genoemde dorpen.
Op woensdag 19 oktober is er een speciale openstelling voor bewoners van en rond verzorgingshuis de Bosman. Dit wordt in samenwerking met de activiteitenbegeleiding georganiseerd.

Opening voor genodigden.

Douwe Egtberts (voorzitter van de werkgroep Land en Pand), mevr. Woelders en Leo Graaf openden de tentoonstelling op vrijdag 14 oktober om 15:00 uur.
Mevr. Woelders heeft vele jaren, samen met haar man, een kruidenierswinkel in Oosterleek gehad. Leo Graaf, DA Drogisterij Graaf, was de laatste voorzitter van de Middenstandsvereniging Hem-Venhuizen.

Boekje
Er is een heel mooi boekje samengesteld over de dorpswinkeltjes en de middenstand. Dit boekje, met de titel “Anders nog iets? …”  kan gekocht worden tijdens de tentoonstelling voor € 10,00.

Met de opbrengst van het boekje hoopt de historische vereniging enigszins de kosten van deze tentoonstelling te dekken. Dit boekje kan voor eenieder iets anders betekenen. Een boekje om samen herinneringen op te halen, een collectors item of leuk om cadeau te geven (decembermaand).
Na de tentoonstelling wordt het boekje te koop aangeboden via de website www.suyder-cogge.nl.

 

Tentoonstelling winkeltjes en bedrijvigheid. 

De werkgroep Land en Pand en het bestuur hebben zich jaren ingezet om een tentoonstelling te realiseren van 100 jaar winkeltjes in de dorpen Schellinkhout, Wijdenes, Oosterleek, Hem en Venhuizen.  In oktober 2022 is het zover. In dorpshuis ’t Centrum wordt de  opening van de tentoonstelling gehouden op 14 oktober voor genodigden. Voor publiek is de tentoonstelling geopend op 15, 16, 22 en 23 oktober 2022 van 11:00 tot 17:00 uur.

In het weekend  van 15 en 16 oktober is er heel veel belangstelling getoond voor onze tentoonstelling. Wat geweldig om te zien en te ervaren. Het hele plein in het dorpshuis was vol van mensen die met elkaar spraken over wat ze gezien hadden. In de schriftjes welke op tafel liggen zijn meerdere op- en aanmerkingen geschreven, waar de vereniging wat mee gaat doen. Op de zaterdag zijn er klein 300 bezoekers geweest en op zondag 16 oktober tikte het bezoekersaantal bijna de 500 aan. Wat was het gezellig druk. De belangstelling voor de boekjes over de winkeltjes en bedrijvigheid is groot, wat door de vereniging als zeer positief wordt ervaren. Na de tentoonstelling worden de boekjes voor € 15,00 aangeboden.