Ariën Albertsma(Oosterleek 1965) was in 1985 bezig om een film te maken over Oosterleek met Adrie Schipper uit Hoorn. Met vragen over oude foto’s en het dupliceren hiervan kwam ook Ariën al gauw bij Klaas Tol terecht en zo is samen met Gré Bakker-Bruijn het ‘trio’ gevormd voor de oprichting van de historische vereniging.
Het doel van Ariën was om een dorpsfilm te maken en deze bij de voltooiing van de restauratie van de Oosterleek Kerk te vertonen. Musicus Ronald Knap had het kerkje voor het symbolische bedrag van één gulden gekocht en wilde er een moderne ruimte en muziekstudio van maken. De film is echter nooit gemaakt.
De kansel, doophek en kroonluchter uit de 17e eeuw zijn naar elders verhuisd.
Ariën had in Oosterleek veel contact met ‘ome Willem’ (van Drongelen), die later vele jaren voor de vereniging in de commissie archeologie heeft gezeten. Ook van dorpsgenoot Piet Boon heeft hij veel geleerd, bij hem kon hij altijd terecht. Maar ook thuis was hij al geboeid geraakt door de verhalen van zijn vader, vooral over de oorlog.
Zijn meester op school in Wijdenes, in de vijfde klas, was Jan Terburg, die ook bekend stond om zijn spannende verhalen en interesse in geschiedenis, evenals Jan de Geus uit de zesde klas.
Ariën was alleen in 1995 lid van het bestuur en is sinds 2017 erelid van de Historische vereniging Suyder Cogge