Nieuws

Nieuwe kop van de website

Er zijn nieuwe foto’s geplaatst in de kop van de website.
Om toch een beetje winters gevoel te krijgen zijn er twee foto’s geplaatst uit de jaren dat het hard vroor en dat je op het Markermeer kon schaatsen.
Vooral wat er in de tijd na de vorst gebeurde leverde spectaculaire beelden op.
Bij harde wind kruide het ijs tegen de dijk op, wat vooral in de weekenden veel publiek trok.

De foto’s zijn genomen langs de Zuiderdijk en staan in de beeldbank onder de nummers 08021 en 09083

Dregterland: Het verhaal achter de kaart

Het boek Dregterland “Het verhaal achter de kaart’ is in de verkoop. Wilt u meer hierover lezen? Klik hier.

De vereniging bestaat 30 jaar!

De Historische vereniging Suyder Cogge is opgericht in 1992 en nog altijd zeer actief en levendig. Veel mensen weten het Koggehuis (Westeinde 3) te vinden op de dinsdagmiddag voor een vraag of omdat zij objecten of beeldmateriaal ter beschikking willen stellen aan de vereniging. Iedere week zijn leden van de werkgroep beheer bezig met het digitaliseren van objecten en beeldmateriaal.

In oktober 2021 heeft de vereniging een prachtige tentoonstelling georganiseerd over de bevrijding 1945. Door corona was het niet mogelijk om dit in mei te organiseren.

In oktober 2022 heeft de historische vereniging een tentoonstelling ‘100 jaar winkeltjes en bedrijvigheid georganiseerd. Daarvan is ook een boekje gemaakt.
In 2022 worden er borden geplaatst in onze dorpen met teksten over de historie van de betreffende plek. De teksten zijn aangeleverd door de Historische Vereniging Suyder Cogge en in samenwerking met de gemeente Drechterland worden de borden gemaakt en geplaatst.

Ieder jaar wordt er een jaarboek gepubliceerd en alle leden ontvangen dit boek gratis. Er zijn leden die al 30 jaar lid zijn en dus 30 jaarboeken in hun bezit hebben. Geweldig veel informatie over onze dorpen in deze jaarboeken. Er is steeds voldoende materiaal om een heel boek vol te schrijven. Deze boeken zijn heel leuk om te lezen of om cadeau (€ 10,00) te geven.

Zoals u kunt lezen is de vereniging volop in beweging. Wilt u de vereniging steunen? Wordt lid voor € 20,00 per jaar. Dan ontvangt u het jaarboek en helpt u mee om de historie van de dorpen Schellinkhout, Wijdenes, Oosterleek, Hem en Venhuizen vast te leggen en te behouden voor de toekomst. Stuur een mail naar ledenadmin@suyder-cogge.nl en u ontvangt zo spoedig mogelijk een inschrijfformulier.

 

Nieuwe kop van de website

Er zijn nieuwe foto’s geplaatst in de kop van de website van een winkel op Hemmerbuurt 115 te Hem in verband met de aankomende tentoonstelling van de winkeltjes.

Voordat Ben Oostra hier zijn bakkerij had komen we de naam van Jaap Kool al tegen, als zijnde een bakkerij hebbende. In 1949 zien we de naam van wed. Dieuwertje M. Oostra-Rentenaar , als beroep bakker, in de boeken staan.
Het pand heeft dan nr. Hem 138. Vlak daarna worden de huizen vanaf de andere kant genummerd en wordt het Hemmerbuurt 115.
Daarna wordt het pand gekocht door Simon Rinkel, die er een kruidenierszaak in begint. Hij had eerst een zaak op het eind van Hem. Daar dit te klein werd kocht hij Hemmerbuurt 115.|
Op 1 januari 1970 wordt de winkel overgenomen door Frans Boon. Hij verbouwde de kruidenierszaak naar een supermarkt. Na diens overlijden in 1995 neemt Laura Koedooder huis en winkel over. In maart 1996 begint zij hier een buurtbakker. In 2010 komt de naam “’t Broodhuys” op de gevel. Sinds een jaar of 5 is de winkel verkocht aan een bakkerij met meerdere vestigingen in West Friesland..

Prijslijst

Er is een prijslijst gemaakt van alle boeken, films en ansichtkaarten welke kunnen worden gekocht bij de vereniging. U kunt deze kopen in het Koggehuis op de dinsdagmiddag van 14:00 uur tot 16:30 uur of een mail sturen naar beheer@Suyder-Cogge.nl

Stand op de Driebanflora zondag 11 februari 2019

Wij, als historische vereniging, stonden met een stand op de Driebanflora in de Banne. De kraam was ingericht met geprinte foto’s en er werd een slideshow gepresenteerd met foto’s uit de dorpen Hem, Venhuizen, Wijdenes, Oosterleek en Schellinkhout. Ook werden er oude films gedraaid en kon men jaarboeken kopen of intekenen voor jaarboeken. Bij voldoende intekeningen wordt het jaarboek opnieuw gedrukt. Er was heel veel belangstelling voor de informatie die werd getoond.