Oorlogsmonument – Graf Nico Broers

Nico Broers is geboren met de namen Nicolaas Adrianus op 18 mei 1921 in Sijbekarpsel en is overleden op 21 februari 1945 te Hem. Hij was Rooms-katholiek,  woonde in Wognum en was zoon van landman Franciscus-Frans-Broers (1885-1972) en Aafje-Afra-Commandeur(1884-1965)
Nico was chauffeur-monteur bij de firma Kuip in Wognum- Chauffeur  en verzetsdeelnemer.

Volgens Het Grote Gebod (gedenkboek van het verzet) maakte hij deel uit van de KP (Knok Ploeg)-Hoorn. Zijn schuilnaam luidde Nico Bolken. Hij was onder andere betrokken bij wapendroppings.

Op wikipedia wordt vermeld dat hij lid was van een verzetsgroep in Venhuizen. De Landwacht en de Wasserschutzpolizei uit Enkhuizen hielden op 21 februari 1945 een intensieve straatcontrole. Nico Broers zou net die dag in Venhuizen een accu ophalen voor de radio die bij de droppings werd gebruikt. Onderweg hielden drie leden van de Wasserschutzpolizei hem aan. Om zijn nek droeg hij een koord waaraan een onder zijn overall verstopt pistool hing. Voordat hij naar het vuurwapen kon grijpen om uit handen van zijn belagers te blijven, was hij zelf al neergeschoten.

Op de plek waar Broers is gedood,  langs de provinciale weg tussen Hoorn en Enkhuizen, bij Hem is een monument opgericht. Zijn naam staat tevens op een herdenkingsplaquette op de hoek van de Kranenburglaan en de Julianastraat in Hoogkarspel (gemeente Drechterland).

Broers werd begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Wognum.

Zijn graf is inmiddels geruimd.

Bron: Voormalig Gemeente Venhuizen